miercuri, 16 martie 2016

Voluntariatul

Ce este voluntariatul?

 

Ce este voluntariatul?

"Voluntariatul este activitatea de interes public desfășurată din proprie inițiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contraprestație materială; activitatea de interes public este activitatea desfășurată în domenii cum sunt: asistența și serviciile sociale, protecția drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învățământ, științific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecție a mediului, social și comunitar și altele asemenea." (definiția din Legea Voluntariatului 2006)
Care este cadrul legal care reglementează voluntariatul?


Ce este un voluntar?

Voluntarul este persoana fizică ce a dobândit capacitate de muncă în condițiile legislației în domeniul muncii, indiferent de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, apartenență socială, culoare, rasă, etnie, religie, opțiune politică, origine socială, handicap, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală care desfășoară din proprie voință activități de voluntariat.

Pot fi voluntar?

DA! Oricine poate să devină voluntar și să aducă astfel o contribuție, cat de mică, lumii care ne înconjoară. Important este să iți dorești acest lucru!

Ce avantaje îmi oferă voluntariatul?

Dacă esti tânăr: iți poți construi un CV atractiv, în care perioada de voluntariat poate fi trecută ca și experiență. Mereu întâmpini oferte de joburi care cer minim un an de experiență, nu neapărat în domeniu cât în câmpul muncii. Deci voluntariatul contează! În al doilea rând, testezi o posibilă cariera, iți faci contacte care iți pot fi folositoare în viitor. Ajuți la crearea unei comunități mai bune în care să iți placă să trăiești încă zeci de ani. Și nu în ultimul rând iți faci noi prieteni! Dacă ești șomer: stând acasă cu siguranță nu iți vei găsi locul de munca ideal! Dacă te implici în activități de voluntariat ai șansa de a acumula noi experiențe. Totodată iți creezi noi contacte care te pot duce la obținerea unui post așa cum ți-l dorești. Ai astfel ocazia de a nu “iți ieși din mână” în ceea ce privește munca, te ajută să nu te plafonezi stând în casă.
Daca ești angajat: implicându-te într-o activitate de voluntariat poți rupe rutina activității zilnice și a monotoniei vieții cotidiene.
Dacă sunteți o familie: puteți petrece mai mult timp împreună, iar participarea la acțiuni de voluntariat unește oamenii. Puteți da un exemplu pozitiv copiilor, aducând un mare plus educației lor. Vă puteți exprima recunoștința ca soarta v-a adus la un loc.

Motive să devii voluntar:

* pentru a câștiga experiență în vederea obținerii unui job mai bun;
* pentru a nu pierde vremea acasă;
 * pentru a-ți face noi prieteni și cunoștințe;
* pentru a învăța lucruri noi și a-ți forma deprinderi utile;
* pentru a da înapoi o parte din ceea ce ai primit de la alții;
* pentru a-ți face contacte utile;
* pentru a te simți util;
* pentru a te distra;
* pentru a face tranziția spre o nouă viața;
* pentru a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși;
* pentru a aduce un aport comunității în care trăiești;
* pentru a-ț asuma o responsabilitate;
* pentru a face parte dintr-o echipă;
* pentru a cunoaște și/sau a înțelege mai bine problemele comunității în care trăiești.

Ce pot face ca voluntar? 

Ca voluntar, poți ajuta organizația în toate acțiunile sociale sau culturale. Orice sprijin, cât de minor, aduce un aport major in atingerea obiectivelor organizației.
Astfel, poți participa la:
- consiliere și informare a publicului țintă în diferitele acțiuni sociale
- pregătirea și distribuirea unor pachete pentru beneficiarii organizației (copii, bătrâni, familii cu venituri mici sau foarte numeroase, persoane cu dizabilități)
- organizarea de evenimente (vizite oficiale, licitații, conferințe)
- campanii de promovare a sănătății (culegerea de informații despre situații deosebite din mediul sanitar, sesizarea cazurilor speciale și rezolvarea lor)
- campanii de popularizare (aducerea în vizorul persoanelor, instituțiilor și companiilor competente a obiectivelor, proiectelor și campaniilor organizației pentru a obține sprijinul acestora în realizarea lor)
- proiecte ale organizației, proiecte comunitare, proiecte de colaborare, proiecte europene etc.

Ce drepturi am ca voluntar? 

Ca voluntar beneficiezi de:
~ dreptul de a fi tratat ca fiind un coleg cu drepturi egale și nu ca mâna de lucru gratuită;
~ dreptul de a-ți fi luate in calcul preferințele personale, temperamentul, experiența de viață, studiile și experiența profesionala in acordarea sarcinii;
~ dreptul de a fi informat asupra aspectelor pe care le implică activitatea pentru care iți este solicitat sprijinul;
~ dreptul la supervizare – orientare din partea unei persoane cu experiență, bine informată, cu răbdare, atentă și care dispune de timp pentru a răspunde nevoilor tale ca voluntar;
~ dreptul la un loc unde sa iți desfășori activitatea;
~ dreptul de a fi promovat si a-ți fi acordată din ce in ce mai multă responsabilitate, în conformitate cu rezultatele avute;
~ dreptul de a fi ascultat și de a juca un rol in planificarea activităților, de a te simți liber să faci sugestii și de a-ți fi respectate opiniile;
~ dreptul la recunoașterea și exprimarea aprecierii pe care o meriți.

Ce responsabilități am ca voluntar?

Ca voluntar trebuie să:
~ Fii convins – cercetează-ți sentimentele și fii sigur ca vrei sa ajuți alți oameni!
~ Fii sigur – nu iți oferi serviciile până nu ești convins de valoarea a ceea ce poți face!
~ Fii loial – oferă-ți sugestiile, dar respectă regulile; nu critica ceea ce nu înțelegi!
~ Fii dispus să înveți – instruirea este esențială pentru a-ți putea desfășura activitatea în bune condiții!
~ Fii de încredere – Fă ceea ce te-ai angajat să faci și nu promite lucruri dacă nu ești sigur că le și poți înfăptui!
~ Fii un membru al echipei – integrează-te și sprijină-i pe ceilalți!
~ Spui ce gândești – întreabă ceea ce nu înțelegi; nu-ți păstra pentru tine semnele de întrebare și frustrările pentru că astfel nu te ajuți nici pe tine, nici pe ceilalți!
~ Înveți tot ce poți – Documentează-te asupra cazurilor și cauzelor pentru care luptă organizația!
~ Accepți supervizarea – Poți fi mult mai de ajutor dacă respecți sfaturile și îndrumările care ți se oferă, precum și daca privești verificarea îndeplinirii sarcinilor tale ca un ajutor și cu ca un afront sau o dovada de neîncredere.





RESPONSABILITATILE VOLUNTARILOR
  • Obligatia de a indeplini la timp sarcinile primite din partea organizatiei/institutiei prin fisa de post;
  • Obligatia de a anunta din timp orice schimbare survenita in derularea programului (inclusiv intarzieri, absente etc.);
  • Obligatia de a pastra si proteja confidentialitatea informatiilor la care are acces in cadrul activitatii de voluntariat, inclusiv dupa incetarea activitatii;
  • Obligatia de a participa la cursurile de instruire organizate, initiate sau propuse de catre organizatie/institutie
  • Obligatia de a fi la curent cu misiunea si activitatile organizatiei/institutiei;
  • Obligatia de a respecta procedurile, politicile si regulamentele interne ale organizatiei/institutiei;
  • Obligatia de a ocroti bunurile pe care le foloseste in cadrul activitatii de voluntariat;
  • Obligatia de a oferi servicii de calitate si de a solicita sprijin persoanei careia i se subordoneaza in situatiile in care este nevoit sa desfasoare activitati intr-un domeniu necunoscut sau in care abilitatile sale sunt limitate;
  • Obligatia de a completa corect si la timp toate formularele sau rapoartele necesare si convenite prin fisa de post;
  • Obligatia de a trata cu respect toate persoanele cu care vine in contact (clienti ai organizatiei/institutiei, alti voluntari sau personal angajat si de a isi oferi serviciile cu respect pentru fiinta umana si pentru mediul inconjurator si fara a discrimina in functie de rasa, etnie, sex sau orintare sexuala, convingeri politice sau religioase, abilitate fizica/psihica, nivel de educatie, stare civila, situatie economica sau orice alte asemenea criterii;
  • Obligatia de a aduce in discutie cu persoana careia i se subordoneaza direct toate situatiile in care ar putea sa apara conflicte de interese.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu